• Zajímavá statistika, hrátky s procenty a tělesa

    27. 3. 2022 | Ostatní

    Přednášející Ing. Martina Litschmannová, Ph.D. a RNDr. Pavel Jahoda, Ph.D. z VŠB TU z katedry aplikované matematiky Ostrava zajímavou a hravou formou seznámili naše studenty s matematikou v běžném životě. Přednášky si volili studenti sami dobrovolně. Celkem 80 studentů využilo možnosti, že matematici přijeli k nám a seznámili je s tímto obsahem:

    Vadí – nevadí?

    aneb Statistika kolem nás Opravdu je na tom svět tak špatně, jak se nám zdá na základě informací, které se na nás hrnou z médií? Jak na tom jsme ohledně vnímání reality? Umíme správně vyhodnocovat informace, které nám jsou předkládány? V rámci přednášky si studenti ověří své znalosti o stavu současného světa a zkusí se zamyslet nad tím, zda jsou ochotni a schopni kriticky přijímat předkládané informace. Přednáška je poctou Hansi Roslingovi a jeho knize Faktomluva.

     

    Hrátky s procenty 

    Možná se to někomu nezdá, ale témata spadající do oblastí pravděpodobnosti a statistiky se objevují v našem každodenním životě poměrně často. V této přednášce si ukážeme několik příkladů spojených s interpretací (a dezinterpretací) procentuálních údajů a počítání s procenty v kontextu reality.

     

    Tělesa 

    Cílem přednášky je seznámit studenty s algebraickým pojmem těleso, dát jej do kontextu s již dosaženými znalostmi, uvést klasické příklady těles a zkonstruovat jedno velice neklasické těleso.

     

     

    Za PK Mgr. R. Matonoha

     


    Nejnovější aktuality

    Skip to content